Detta händer med kroppen efter en förlossning

Många blivande mammor är inte förberedda eller medvetna om vad som händer med kroppen efter en förlossning. Att gå igenom en förlossning är en omtumlande upplevelse som inte går att jämföra med någonting annat. Förutom att du ska anpassa dig till livet som mamma ska du också återhämta dig. Och det är en återhämtning som kan ta tid. Det beror till stor del på om det var en komplicerad förlossning eller en enklare sådan. Här berättar vi mer om vad du kan förvänta dig efter att du har fött barn.

Bristningar och degig mage

Efter att ditt barn är fött tar det tid innan magen återhämtar sig och återgår till sin normala form. Många kvinnor ser fortfarande gravida ut en tid efter de har fött. Det är absolut ingenting som du bör må dåligt över eller skämmas för, din kropp har ju faktiskt burit på ett liv under nio månader. Tids nog kommer magen sjunka ner igen och mer eller mindre återgå till det normala.

Många kvinnor får även bristningar över magen. De kallas även för tigerränder och kan vara jobbiga att hantera för många. Om du känner att du mår dåligt över dina bristningar kan du överväga att göra plastikkirurgi i Skåne hos en professionell klinik. Citadellkliniken finns i Malmö och Landskrona och hanterar bland annat problem som är relaterade till huden. Du kan alltid boka in en första konsultation och fråga om det går att ta bort bristningarna med ett ingrepp. Dock får du räkna med att det kommer kosta en rejäl slant.

Eftervärkar och ömmande bröst

Något som många kvinnor inte heller är beredda på är de så kallade eftervärkarna. De kommer när livmodern drar ihop sig och kan göra väldigt ont, speciellt under de första dagarna på BB. Det är ingenting som du måste härda ut utan det går att lindra med värktabletter. Se till att du tar paracetamol och inte ibuprofen eftersom det inte rekommenderas till gravida och ammande. Ta det lugnt och njut av tiden med din bebis för att läka så bra som möjligt.

En annan sak som många inte är beredda på är ömmande bröst. Oavsett om du ammar eller ger på flaska kommer brösten att ömma de första dagarna. Om du ammar kommer det göra särskilt ont när mjölken rinner till. Det kan faktiskt ta upp till åtta veckor innan du och ditt barn får till en fungerande amning. Om du verkligen vill amma måste du därför kämpa vidare. Du bör också vara beredd på såriga bröstvårtor i början innan ditt barn har fått in rätt grepp. Det finns flera hjälpmedel som amningsnapp och sårsalva som kan underlätta i början.

Vänta med att träna

Även om du älskar träning bör du låta kroppen få tid att återhämta sig. Därför rekommenderas du inte börja med någon ansträngande träning förrän du varit på efterkontroll. Däremot är det inga problem att ta kortare promenader tillsammans med din nyfödde om du känner att du orkar.