Ett färdigt barnrum kan ge lugnare förlossning

Det låter kanske märkligt när du ser titeln på den här artikeln, men här är förklaringen – ju mindre stressad du är när du åker in och ska föda, desto större är chanserna att du får en bättre upplevelse av förlossningen.

Se till det viktigaste

Speciellt som förstföderska kan det kännas som att stressen tar över mer och mer ju närmare ditt förlossningsdatum du kommer. Det handlar dels om det faktum att du snart ska föda barn; något helt nytt och ofta överväldigande, dels att du snart ska få träffa ditt barn, och dels att förberedelserna där hemma också kan skapa en hel del stress. Det är mycket som ska hinnas med, köpas och förberedas, och har du och ni inte riktigt hunnit med allt när det väl är dags att föda kan det skapa än mer stress. Faktum är det här – allt behöver inte vara fixat och färdigt, allt behöver inte vara perfekt. Det finns väldigt mycket som löser sig efter hand och som kan ordnas även när bebisen väl är hemma med er. Men en av de saker som kan få dig att släppa mycket av stressen, är att ha barnrummet färdigt i tid.

Även om bebisen sover inne hos er de första månaderna, eller längre, är det bra att ha dennes rum i ordning eftersom ni ändå kommer spendera en hel del tid där. Amma, mysa, leka och vartefter läsa böcker. Njut i ett rum helt tillägnat bebisen, med små leksaker och mysiga möbler, tapeter i fina mönster från Familjetapeter och såklart en härlig barnsäng. Är de här bitarna klara, tillsammans med det som behövs för blöjbyte och bad, har ni kommit långt. Det är som sagt lätt att bli överväldigad av allt man vill förbereda inför en bebis’ ankomst, men detta är grunden. Så åker du in till förlossningen med de här detaljerna färdiga, kan du vara trygg i att ni kommer tillbaka till ett hem som är redo att ta emot er nya älskling. Den vetskapen kan göra att du slappnar av mer och kan fokusera helt på själva förlossningen, och det är ju det du behöver göra. Så försök att inte stressa för mycket i dina förberedelser, se vad som är viktigast och lämna resten. För det kommer lösa sig.