Fira en förlossning som äldre mamma

Allt fler väljer att skaffa barn i högre ålder och även om det är ett faktum att det kan innebära högre risker för barn och mamma, finns det också många förlossningar och graviditeter i mogen ålder som har gått bra och fungerat som vanligt. Mycket beror på de egna personliga förutsättningarna, anlag eller bakomliggande sjukdomar.

Förlossning som mogen kvinna och dekorationer till babyfesten

När man är över 40 år och äldre, är det fullt möjligt att bli gravid och då vill man fira efteråt med en fest! Det kan vara svårare att upptäcka en graviditet i mogen ålder, då östrogenet sjunker och det faktum att man inte heller förväntar sig blir gravid många år efter 40. Enligt statistiken ser man en markant ökning av förlossningar efter 40 år. Man har sett kvinnor på 47 år och äldre som blivit gravida och så länge man har mens, är det fullt möjligt. Det som man rekommenderar till en mogen kvinna över 40 år är att ta kejsarsnitt för att minska riskerna vid en vanlig förlossning. Om allt har gått bra och mamma och baby mår fint, är det en riktigt lycka som är rolig att fira. Då kan man använda sig av roliga dekorationer med Partytajm för den optimala babyfesten med tårtdekorationer, dukningsdekoration, ballonger och mycket mer spännande! Att fira med en fest med roliga och vackra dekorationer är definitivt värt då man får en ny familjemedlem att glädjas åt.

Att undvika komplikationer

Innan man ska ha en förlossning som mogen kvinna. är det viktigt att man tar hand om sin hälsa. Då risken för missfall ökar efter 40-45 års ålder bör man vara mer försiktig under sin graviditet och ta det lite lite lugnare än de som är yngre. Man får också vara beredd på att det finns en risk att man föder tidigare än beräknat, så det är klokt att vara medveten om detta och vara beredd med alla praktiska saker att ta med. Det kan också gå utmärkt med allt och man föder på normal tid då allt är individuellt. Något som är extra viktigt att tänka på är kosten så att man får i sig de vitaminer, mineraler, proteiner, fibrer och essentiella syror man behöver innan en förlossning. Något som rekommenderas oavsett om man är en yngre eller äldre blivande mamma är folsyra. Folsyra är viktigt för cellutvecklingen och för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten.

Att lyckas bli gravid i mogen ålder kan för vissa kanske kännas lite kontroversiellt då det finns mycket som pekar på motstånd i den svenska vården på grund av just ökade risker. Det är viktigt att man väljer en gynekolog och barnmorska inför förlossningen som förstår och som man känner sig bekväm med. Om omvärlden i form av kollegor, vänner eller familjen motsätter sig en graviditet och förlossning som äldre kvinna, ska man försöka att inte bli stressad och gå efter vad man själv känner är rätt. Åsikter kan alla ha rätt till, men det viktigaste är att man känner sig bekväm i sin situation. Med försiktighetsåtgärder i form av att ta det extra lugnt, äta rätt kost ihop med folsyra, noggranna kontroller och en positiv inställning, kan man se fram emot att bli mamma även på lite äldre dagar.