Förlossning med kejsarsnitt

De flesta förlossningar sker naturligt men i Sverige föder [strax under 20 %: https://www.socialstyrelsen.se/om-socialstyrelsen/pressrum/press/skillnader-i-andel-kejsarsnitt-i-landet/ ] av mammorna med kejsarsnitt istället. En del kejsarsnitt sker planerat och en del sker akut då det naturliga förloppet inte framskrider som man önskar.

Orsaker till kejsarsnitt

Det finns flera orsaker till kejsarsnitt. Dels finns det urakuta snitt då det är fara för barnets eller mammans hälsa, dels finns det akuta snitt som dock inte behöver vara så dramatiskt som det låter. Det kan vara att förlossningen drar ut för mycket på tiden, att en förlossning med barnet i sätesbjudning startar innan man hunnit göra ett [vändningsförsök: https://www.1177.se/barn–gravid/forlossning/forberedelser-infor-forlossningen/vandningsforsok-och-satesbjudning/ ] på barnet. Vid ett akut snitt kan proceduren ändå gå ganska lugnt till.

Ett akut snitt är ofta ganska likt ett planerat kejsarsnitt. Ett planerat snitt görs innan förlossningen startat av sig själv. Planerade snitt görs antingen p.g.a. eget val eller av medicinska orsaker.

Planerat snitt

Vid ett planerat snitt bestäms ett datum som ligger någon eller några veckor före beräknat födelsedatum. Det är viktigt att inte ta ut barnet för tidigt ur magen. Skulle förlossningen sätta igång naturligt går det att göra ett akut snitt. Inför planerat snitt får mamman tvätta sig med bakteriedödande medel dagen innan och samma morgon. På sjukhuset sätts processen igång. Mamman får klä om till sjukhuskläder och påbörja fasta några timmar innan snittet. För att hålla energin uppe kan mamman få ett glukosdropp. Därefter ges ryggmärgsbedövning och det kontrolleras noga att bedövningen fungerar som det ska innan snittet påbörjas. Detta görs självklart även vid akuta snitt då mamman är vaken. Själva snittet går fort och smärtfritt. Det som känns är en knådande känsla när barnet tas ut. Mamman kan också må lite illa under snittet p.g.a. blodtrycksfall men det kan oftast avhjälpas med medicin i droppet. Om barnet mår bra får det ligga hos mamman medan hon sys ihop. En mycket bra distraktion från operationen – med ett nytt litet barn i famnen glömmer man det mesta.

En nysnittad mamma flyttas därefter till uppvak medan bedövningen släpper och kontrolleras lite extra. Därefter får hela familjen flytta över till BB, precis som vid en naturlig förlossning.

Ärr efter snitt

När man gjort ett kejsarsnitt får man ett vertikalt ärr långt nere på magen, under bikinilinjen så att det inte syns när man har bikini. Dock kan det uppstå ett litet hudveck ovanför ärret. Om man tycker att det är vanprydande kan man göra en plastikkirurgisk operation. Även brösten ändras efter graviditet och amning. Idag finns många möjligheter att hjälpa naturen lite på traven. Hos Motiva Sverige finns implantat med naturlig känsla och utseende.

Efter ett snitt

Förutom ärret brukar kroppen återhämta sig bra efter ett snitt. I början kan det göra ont i ärret och mamman ska inte lyfta tungt på minst fem veckor. Efter ett år år snittet helt läkt och ärret har mjuknat från att ha känts som en hård ”korv” innanför huden. Om familjen och mamman vill finns det oftast inga hinder för en ny graviditet men efter tre snitt bör man kontrollera livmodern för att se om den håller för en graviditet och ett snitt till för säkerhets skull.