Hitta lösningarna på dina gravid-cravings

De flesta som varit gravida, och resten av deras familjer, känner väl till att det under väntans tider ofta dyker upp någon form av sug och begär efter precis vad som helst hos den gravida kvinnan. Det kan vara allt från rått kött till oliver, från glass till att slicka på tegelstenar (inte så vanligt dock). Kroppen påverkas på en mängd sätt när du blir gravid, däribland kan luktsinnet förändras och dofter som förut varit behagliga kan plötslig upplevas otroligt vedervärdiga. Ibland är det relativt lätt att lösa det där begäret genom att skaffa vad du vill ha, medan det andra gånger är rejält svårare.

Det finns alltid lösningar

Har du just börjat upptäcka vilka cravings du har är det en bra idé att se till att ha ett litet lager hemma med det du vill ha, samt plocka bort sådant du absolut inte vill ha så du slipper se eller känna doften av det. Ibland är dock inte våra begär särskilt medgörliga – har du till exempel problem med ilningar i tänderna kan det fortfarande vara så att du plötsligt vill äta mängder med glass. Då gäller det att du investerar i en riktigt bra tandkräm som kan hjälpa dig mot ilningarna, så att du åtminstone slipper de värsta och helst allihop.

Upplever du lite märkligare varianter av cravings kan du med fördel leta på nätet eller gå med i grupper på till exempel Facebook där andra gravida kvinnor delar med sig av sina erfarenheter och tips. Om inte annat så kommer du känna att du inte är ensam om märkliga sug under den här tiden, och med lite tur hittar du kanske också råd om hur du kan hantera dem. Den här typen av cravings behöver inte heller hålla i sig under hela graviditeten utan avtar ofta efter en tid, något som kan vara väldigt skönt för många. Andra upplever aldrig att de har begär efter något specifikt, så det tycks väldigt individuellt om det uppkommer eller ej. Men märker du att du börjar känna av sug efter sådant du aldrig riktigt brytt dig om tidigare kan det vara värt att lägga upp ett litet lager samt hitta stöd från andra i samma situation. Tids nog så kommer dina sinnen gå tillbaka till det normala igen och då kan alla andas ut.