Praktiska saker att veta innan en förlossning

Känslomässigt kan man känna sig nervös men samtidigt förväntansfull och glad inför en förlossning, särskilt om det handlar om det första barnet. Det finns en del praktiska saker man ska tänka på innan en förlossning som handlar både om samhällsmyndigheter, rättigheter och mentala förberedelser, samt vad man behöver.

Föräldrapenning och eventuell sjukskrivning

Om man arbetar veckorna innan man ska föda, kan man bli både trött och få ont i kroppen. Något som är vanligt att ha rätt till efter att barnet har fötts är rätten till föräldrapenning. Det kanske inte många vet, är att man enligt Försäkringskassan har rätt att även kunna ta ut föräldrapenning redan 60 dagar innan en beräknad förlossning. Det innebär hela cirka 1,5 månads vila för att kunna förbereda sig både mentalt och fysiskt. Även bägge föräldrarna har rätt att ta ut denna penning om man ska delta i en föräldrautbildning innan barnet föds. Om man mår mycket dåligt under sin graviditet, kan man också få kunna bli sjukskriven. Om man är anställd, ska man kunna känna sig trygg som gravid. Lagen säger att det är olagligt att säga upp någon för att denna är eller ska bli gravid. När man väl har fött sitt barn, kan man känna sig otränad och behöver komma i form. Det kan dock vara svårt i början att komma iväg till ett gym då en baby tar upp mycket tid. Är man smart, beställer man hem professionell gymutrustning från https://www.gorillasports.se som verkligen har allt inom hemmagym och tillbehör! Då kan man smidigt träna hemma när man vill och bestämma takten själv.

Innan BB och vad som kan hända

Ibland kan det hända att ett barn kommer tidigare än förväntat, i mer ovanliga fall även mycket tidigare. Många gånger går det bra ändå eftersom sjukvården i Sverige har en hög beredskap för sådana händelser. Något som är viktigt är att man som förälder, får det stöd man behöver om man har ett för tidigt fött barn. En mamma till barnet får gå igenom en händelse som skapar både oro och ängslan över sitt barn, särskilt om barnet är fött mycket tidigt. Något man heller inte för glömma bort, är att pappan behöver också stöd och vägledning när det kommer till för tidigt födda barn. Behöver man som föräldrar stöd och råd, kan man till exempel vända sig till Svenska Prematurförbundet. Även sjukhusen har hjälpinsatser i form av stöd och vägledning. Om allt går som det ska och man föder enligt beräknad tid, blir det lite lika stressigt och ångestladdat.

Tecken på att en förlossning är på gång

Många har hört talas om ”att vattnet gått” och även om det är ett av de mest klassiska symtomen på att barnet är på väg ut, finns det andra tecken som man kan vara uppmärksam på. Får man ökade flytningar eller slemmig flytning som är lite blodblandad, kan det snart vara dags. Den slemmiga flytningen är den normala slemproppen som gått. Ett annat tecken kan för somliga vara en lös mage. Ett klassiskt tecken är dock förvärkar som ofta startar som molande värk, för att gå över till riktigt ordentliga sammandragningar. Har man börjat få tecken till en förlossning, kan man snart se fram emot ett litet mirakel i sin famn!