Prioritera kroppen och tandvård i samband med förlossningen

En graviditet kräver mycket av kroppen oavsett om du mått bra eller dåligt. Många behöver småäta under dagen och vissa kräks när illamåendet blir för stort. Munhälsan under en graviditet påverkar tänderna och det är bra att ta hand om sin kropp så snart orken kommer tillbaka.

Just munhälsan är en del av kroppen som ofta prioriteras bort under en graviditet. För dig som vill boka tid för ett besök kan en sökning efter tandläkare Södermalm guida dig till flertalet kliniker som erbjuder modern tandvård. Där kan erfarna tandläkare hjälpa dig som vill ligga ett steg före i tandvården liksom dig som väntat för länge och känner att det är dags för ett besök. Utöver munvården är det bra att ta hand om huden och håret som lätt kan tappa sin lyster under graviditeten. Men det viktigaste av allt är att unna dig en paus och skämma bort dig själv.

Munhälsans betydelse

Vid upprepat småätande eller kräkningar skapas frätande syror som sliter på tänderna. Regelbunden tandborstning avlägsnar bakterier som skapar frätskadorna. Ibland prioriteras tandborstningen bort när kräkreflexerna tar över och gravida löper därför större risk för dålig munhälsa. En snabb och årlig koll kan se tidiga tecken på inflammation eller karies som är bra att ta tag i innan det utvecklas för långt. I samband med graviditeten är det bra att boka in ett extra besök. Förebyggande behandlingar underhåller munhälsan innan problem uppstår. Du erbjuds också personliga råd för att peppa till bra rutiner med små förändringar i vardagen. Vissa tycker det är lättare att borsta tänderna innan frukost vilket avlägsnar nattens bakterietillväxt. En eltandborste tar bort betydligt mer än en vanlig tandborste och är ett bättre val för dig som gärna undviker tandborstningen. Även tandtråd skjuter upp problemen tills ett tandläkarbesök blir aktuellt.

Ta hand om kroppen

Efter en graviditet upplever många att kroppen har förändrats. När huden blir torr och håret tappar sin lyster är det bra att smörja in sig efter duschen och vårda håret. För att kompensera för myskläder, babykräk och otvättat hår är det ofta uppskattat att måla sina naglar i en glad och fräsch färg. När fötterna åter syns, efter att magen minskat något i omfång, kan det vara skönt med en fotkräm. När aptiten återkommer är det också dags att se över matvanorna så att kroppen återigen får i sig de näringsämnen som behövs.

Ta en paus och skäm bort dig

Påminn dig om att behovet av vila är stort både under och efter graviditeten. Många kvinnor uppskattar att lägga sig i badet för att avlasta kroppen och värma ömma muskler under graviditeten, men veckorna efter en förlossning ska du inte bada på grund av infektionsrisken. Även för dig med dusch kan levande ljus, en väldoftande duschkräm och musik upplevas avslappnande. Sträck ut dig i soffan framför en film och smörj in händerna med en salva. Unna dig nya mjukisbyxor och bekväma skor för en promenad i frisk luft. Oavsett om ork och intresse finns är det viktigt att hålla sig i rörelse och börja träna bäckenbotten och kroppshållning en tid efter förlossningen. Det finns många tips pm vilken träning som är bra. Vad du än behöver under din graviditet och den första tiden med en baby finns det mycket att göra för att må lite bättre.