Tips för gravid och nyföddfotografering

De allra flesta som väntar barn väljer att dokumentera det genom att fotografera genom hela graviditeten eller under delar av den. När barnet sedan har anlänt vill man givetvis dokumentera det också och kameran är flitigt framme under barnets första tid. För att få de bästa bilderna när du fotograferar en gravid kvinna eller en nyfödd bebis finns det en del saker som kan vara bra att tänka på och i det här inlägget har vi samlat några tips.

Anlita en fotograf

Om du vill vara säker på att bilderna på dig eller ditt barn blir perfekta kan det vara värt att anlita en fotograf. Det finns fotografer som har specialiserat sig på att fotografera gravida och familjer. Dessa fotografer kallas för gravidfotografer eller familjefotografer. Det är kanske inte lika vanligt att man anställer en fotograf som är med i förlossningsrummet. Men om ni känner någon som är en duktig fotograf kan ni fråga personen om den vill vara med. Oftast är det barnmorskorna, den andra föräldern eller doulan som fotograferar under själva förlossningen. Du kan också anlita en fotograf för att ta de första porträtten på bebisen och familjen.

Fotograferingstips

Om du vill fotografera själv finns det stora möjligheter för dig att göra det. Numera behöver man inte ens ha en avancerad systemkamera för att lyckas med dina bilder. I den här delen får du massor av tips på vad du kan tänka på när du ska fotografera på egen hand.

Ljuset

För att få en bra bild är bra ljus ett måste. Allra helst ska du använda dig av dagsljus för att få den ultimata bilden på dig eller din bebis. Är det mörkt ute kan du använda dig av blixten. Men blixtar kan vara starka för nyfödda och därför kan du köpa en Selfie lampa som du kopplar till din mobiltelefon. En selfie lampa har ett mer behagligt ljus och gör dina bilder mer professionella.

Skärpa

Om du någon gång har använt en systemkamera har du redan koll på vikten av en bra skärpa. En bra skärpa går att ställa in manuellt om du har en systemkamera. Men om du använder dig av en mobiltelefon finns det flera saker du kan göra för att vara säker på att bilden blir skarp. Det viktigaste är att du ser till att vara stadig på armen. Det finns även stativ till både telefoner och kameror som du kan köpa om du vill vara säker på att bilden blir stadig. Fördelen med stativ är att kameran står på egen hand vilket gör det möjligt för dig att använda kamerans självutlösare och ta bilder.

Bakgrund

En annan sak du kan tänka på för att få till en bra bild är att tänka på bakgrunden. Bilder behöver inte vara perfekta. Men om du väljer en enkel enhetlig bakgrund till din bild framför en bakgrund där det sker mycket har du bättre chanser att få en bild du blir nöjd med.