Vårda dig själv efter förlossningen

Att föda barn är omtumlande och tiden efter kan vara förvirrande. Graviditeter och förlossningar är helt vanliga inslag i samhället och det kan vara både en positiv och negativ upplevelse beroende på person och förutsättningar. För att inte tappa bort dig själv efter förlossningen är det bra att försöka att ta hand om dig själv och ge tid själv lite egen tid att kunna samla dig. Det är lätt att fokuset hamnar på bebisen och du tappar bort dig själv mellan blöjbyten och matning. Att klä upp dig och sminka dig för en fika, lunch eller middag på stan med en kompis kan vara det du behöver. Ibland kan det också räcka att du sätter på dig lite mascara när du är hemma för att känna dig lite fräschare och finare. Mascara kan verkligen göra susen för ett trött ansikte. Det finns en mascara för allas behov och önskemål. Det gäller bara att hitta den rätta mascaran som ger dig magiska fransar och som lyfter fram dina ögon på ett bra sätt. Att känna dig fin är viktigt, speciellt när allt fokus hamnar på bebisen. Att få ta en lång dusch eller ett varmt bad kan också vara som balsam för själen. Att få små korta stunder där du får tid för dig själv kan vara avgörande för ditt mående.

Våga be om hjälp

När din bebis är nyfödd och under det hela första året ska du inte vara rädd för att be om hjälp av dina närstående. Tiden efter själva förlossningen är en mycket sårbar tid för kvinnor och ibland är det svårt att hitta en bra balans mellan att ta hand om dig och ditt nyfödda barn. Genom att lära dig att sätta gränser och be om hjälp kan du underlätta för dig själv och ditt mående. Försök att kommunicera på ett ärligt och tydligt sätt med din partner och andra närstående människor. Det är inte alltid som omgivningen är medveten om en kvinnas behov och tillstånd efter en förlossning. En del mammor har större behov av vila och integritet än andra. Om du behöver vila ska du försöka att göra det tydligt. Känn inte heller att du måste göra allting på egen hand. Ta inte emot mer besök än du känner för och sänk kraven på dig själv. Att prioritera sömn så gott det går, frisk luft, bra kost och lite motion kan göra underverk en dålig dag.

Prata om dina känslor

Om du skulle känna dig deppig mer än två veckor i sträck efter förlossningen ska du kontakta din barnmorska och be om stöd och råd. Det finns bra hjälp att få. Du ska inte gå runt ensam med jobbiga känslor. Det är inte ovanligt att drabbas av en förlossningsdepression efter att du fött barn. Det viktiga är att du får hjälp och stöd i tid.