Allt att veta om förlossningar

Att vänta barn är spännande och är det första barnet, tänker man troligen en hel del på förlossningen och hur den går till. Idag finns det många olika typer av förlossningsmetoder som man kan välja på och det finns mycket stöd och råd.

Olika typer av förlossningar

Många blivande föräldrar brukar i god tid få veta de olika alternativ som finns både i förlossningsställningar, hjälpmedel eller metoder. Det vanligaste sättet att föda brukar vara vaginalt, men många väljer även en förlossning med kejsarsnitt på grund av medicinska skäl eller av eget val. Kejsarsnitt av medicinska skäl kan vara många. Kvinnan kan ha ett för trångt, ojämnt bäcken eller ha vissa grundsjukdomar. Om kvinnan har en symptomgivande herpesinfektion efter vecka 35, måste man alltid förlösa med ett kejsarsnitt. Anledningen är för att barnet inte ska drabbas av neonatal herpes simplexencefalit som kan överföras till barnet vid förlossningen. En sådan infektion är mycket allvarlig och sätter sig på barnets hjärna. För att minimera risken får modern en antiviral behandling under pågående förlossning. Om man föder vaginalt är det mer smärtsamt, men samtidigt minskar riskerna för komplikationer avsevärt jämfört med ett kejsarsnitt och man läker fortare. En vaginal förlossning tänjer på underliv och det brukar kunna gå tillbaka. När man har fött ett barn ammar man barnet och brösten kan efter en tid blir något mer hängiga. Har man mycket kosmetiska besvär efter en förlossning med bröst eller till exempel underliv, kan man unna sig en plastikkirurgi på Akademikliniken med riktigt goda resultat! Fördelen är att man även kan få andra unika plastikoperationer av näsa, ansikte, bröstförstoring, läppförstoring och mycket mer samt unika hudprodukter.

Metoder och ställningar vid förlossning

Den mest klassiska metoden vid vaginal förlossning är att man ligger ned på rygg. Behöver man smärtlindring finns det ryggbedövning men en del väljer bort detta. Det finns även andra olika typer av förlossningsställningar som man kan använda och det är viktigt att man känner sig bekväm. Några exempel kan vara att vissa kvinnor vill stå på alla fyra, ligga på sidan, stå på huk, stående, halvliggande, på förlossningspall eller på knä. Vissa sjukhus har även alternativ som att man kan välja att föda i vatten. Fördelen är att vattnet är smärtdämpande och barnet kommer lättare ut.

Att föda barn är inte så skräckinjagande som många kan tro genom att de kanske har läst skräckhistorier på nätet. Faktum är att det finns många smarta tips på hur man laddar inför förlossningen som kan göra tillvaron mer harmonisk och förväntansfull, snarare än skapa nervositet. Ett av de bästa tipsen är att alltid prata med den barnmorska men har kontakt med och få en realistisk uppfattning och inte googla för mycket. Man kan även göra sådant som man mår bra av, unna sig en spabehandling eller gå ut och shoppa babyprylar och på så sätt skapa en positiv energi inför förlossningen.